News

18 februari @cicrotterdam

In Procedure – Impact Campagne #backtosociety

This year Rotterdam has welcomed many new residents. People who fled their country and who have found a safe shelter in our city. These newcomers will have to find their place in our society and we are keen to help them.  Join us for the 1th Eat & Meet of ConComCow  in 2017 where you get the chance to meet (new) Rotterdammers, create new business opportunities and eat and drink with each other at Kriterion Theatre of the Cambridge Innovation Centre Rotterdam. Preceding the network event, there is the opportunity to watch the documentary ‘In Procedure’. After the documentary of Director Jiska Rickels we organize an Q&A with our special guests. (More info about our co working partners and guests will follow soon). Free admission but please register at our event page.


17 januari @binnenlandsbestuur

De kunst van collectieve wijsheid

Nieuwe column van Nynke Schaaf op Binnenlands Bestuur. De Dutch Design Week in Eindhoven had de Hackaton “Redesign The Netherlands in 48 hours”. KING nodigde daar kunstenaars uit om met de Nieuwe Omgevingswet aan de slag te gaan. Helaas beperkte dit zich tot het aandragen van wat ‘challenges’ voor het digitale stelsel. Radicaler was geweest wanneer kunstenaars aan de slag konden gaan met het verbeelden van de invloed van de mens op zijn omgeving. Zoals wij hier deden, in de zomer van Rotterdam Kantelt.

 


12 januari @agendastad

Aanpak wereldproblemen komt uit de steden

Column van Nynke Schaaf op Agenda Stad. Steden zijn steeds belangrijker als motor voor de economie. In de stad wordt het meeste geld verdiend, daar zijn de meeste banen te vinden, daar trekken de meeste mensen naartoe. Driekwart van de Nederlandse bevolking woont in een stedelijke omgeving en dit zal de komende decennia nog verder toenemen. Met Agenda Stad hebben steden, rijksoverheid samen met maatschappelijke partners zich gecommitteerd om groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk te bevorderen. Dit doen we door het sluiten van City Deals rond concrete, stedelijke transitie­ opgaven. Hierin werken ambitieuze partners uit de steden, publiek en privaat, samen met de rijks­ overheid aan nieuwe oplossingen, waarbij bestaande praktijken en financieringsmodellen ter discussie staan. Samenwerking tussen stedelijke regio’s is daarbij cruciaal. Lees de column hier.


10 januari @dakparkrotterdam

Ontwerpwedstrijd “bijzonder buiten zoekt innovatief binnen”

In 2017 werken we aan de business case van het Dakpark Rotterdam & creëren we nieuwe waarde & duurzame zaken voor het grootste dakpark van Europa. In opmaat daarnaar doet ConComCow mee aan de ontwerpwedstrijd van het Dakpark Rotterdam. Ons ontwerp ‘Het Trailer Paviljoen’ is een duurzaam, zelfvoorzienend en multifunctioneel gebouw en geïnspireerd op een trailerpark. Het Trailer Paviljoen staat voor een groeiende beweging van mensen met een nieuwe, bewuste levensstijl en voor een droom van een simpeler leven. Een leven vol avontuur, rust, vrije tijd, natuur en liefde!


9 januari @BinnenlandsBestuur

Aanpak wereldproblemen komt uit de steden

Column op Binnenlands Bestuur van Nynke Schaaf: “Ik ben er van overtuigd dat innovatiekracht in steden ontstaat en niet in politiek Den Haag. Kijk maar eens naar de gemeentelijke indeling, die heeft werkelijk niets met de stad te maken en is willekeurig. De provincie is niet in staat om onzinnige projecten van de gemeente zoals overbodige bedrijventerreinen, nieuwe kantoren en nieuwe winkelcentra tegen te houden. En Europa is cultureel en moreel failliet. De toekomst is aan de burgemeesters.” Lees hier verder.


16 december @techniekcollegerotterdam

Before the Flood

Studenten van het cluster Bouw & Wonen bekeken de klimaatfilm Before The Flood en gingen daarna met elkaar in debat. Na afloop schreven zij bij elkaar meer dan 100 brieven aan de voorzitter van College van Bestuur en de Minister President waarmee ze hen oproepen nu actie te ondernemen. Ook gaan we in het nieuwe jaar verder met duurzame projecten onder de noemer van ‘real life learning projects’.

15 december @hiphophuis

Black Lives Matter

Wat is het belang van de #BlackLivesMatter beweging in Nederland? #BlackLivesMatter begon in Amerika maar groeide al snel uit tot één van de grootste grassroots bewegingen in de wereld. Hoe staat het ervoor met de BLM-beweging in Nederland? Met welke vormen van raciaal en/of politiegeweld komen zwarte burgers hier in aanraking? Is er in Nederland ook behoefte aan ‘black spaces‘? En op welke manieren wordt er in Nederland gewerkt aan black empowerment en leadership? Tegenlicht010 in HipHopHuis, aanvang 18:00 – 22:00

12 december @binnenlandsbestuur

De tijd is rijp voor betrouwbare, betaalbare en uitstootvrije energie

Column van Nynke Schaaf in Binnenlands Bestuur. De Energietransitie kan het nieuwe deltaproject van Nederland worden, stelt Jan Rotmans, hoogleraar Duurzaamheid en Transities aan de Erasmus Universiteit. Met de techniek die er nu is kunnen we het al; ik zie het om mij heen. Er moeten alleen nog wat barrières uit wet- en regelgeving worden gesleuteld. Lees verder op binnenlands bestuur.

9 december @schielandshuis

Ons eerste Tiny Office!

Vanaf januari 2017 zal ConComCow een Tiny Office huren in het Schielandshuis. Het Schielandshuis is het enige bewaard gebleven gebouw uit de 17e eeuw in het Rotterdamse centrum, het staat aan de Korte Hoogstraat. Wij zijn ontzettend blij met deze serieuze stap en pracht kans voor ons nog jonge bedrijf, en hopen op veel nieuwe samenwerkingen en kruisbestuivingen met de rest van de mensen die in het Schielandshuis werkzaam zijn. We ontmoeten u graag op onze nieuwjaarsborrel waar we ons kleine kantoor geheel in stijl zullen inwijden!


5 december @binnenlandsbestuur

Eens lekker buiten de lijntjes kleuren, welke gemeente doet mee?

Vorige week was in Rotterdam het Woonreferendum. Het kleuren van hokjes nodigt volgens ons niet echt uit om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren, maar wat dan wel? Hoe kunnen we in de toekomst dynamiek in de democratie genereren, ieders eigen leiderschap stimuleren en ruimte organiseren voor nieuwe ontwikkelingen? Wij hebben wel een idee, en vragen ons af of er een gemeente in Nederland is die met ons deze uitdaging aan zou willen gaan. Wij willen graag eens experimenteren met nieuwe vormen van stemmen, wie doet met ons mee? Lees onze oproep op Binnenlands Bestuur.


 30 november @crownstone

Nieuw beroep voor MBO: Sociaal Monteur!

Speciaal voor de klanten van start up Crownstone zetten wij een samenwerking op met de opleiding Human Technology van het Techniek College Rotterdam. Binnen Crownstone zullen de 3e jaars HT studenten vanaf januari 2017 worden opgeleid als sociaal monteur en helpen zij consumenten bij de installatie van de Crownstone. Kijk, dat is nog eens zakendoen in de nieuwe economie! #nexteducation #iedereenwijzer #internetofthings #gewoondoen

28 november @binnenlandsbestuur

Van Pavlov naar Maslow in Rotterdam

Column van Nynke Schaaf in Binnenlands Bestuur. Wanneer we de piramide van Maslow eens vanaf de top volgen en starten met zelfverwerkelijking en transcendentie, waardering van vrienden, kennissen en collega’s, liefde en genegenheid, volgen dan die twee treden op het gebied van wonen en werken niet vanzelf? En levert dat niet een betere woonvisie voor Rotterdammers op? Ook ik ben er in de afgelopen weken van overtuigd geraakt dat de woonvisie gewoon beter, schoner, mooier en poëtischer kan en stem op 30 november dus tegen. Maslow? of toch Pavlov? Lees hier verder.

22 november @topfloor

Urban Country Club

Nynke Schaaf van ConComCow is benoemd als de nieuwe voorzitter van de Urban Country Club. Zij volgt daarmee oud bestuurders Catrien Ketting, Jeroen Everaert en Leo de Bruijn op. De komende tijd zal in het teken staan van het vaststellen van het jaarplan en de activiteiten in het nieuwe jaar, de installatie van de overige bestuurders en het kennismaken met het netwerk. De Urban Country Club is in 2006 opgericht met als doel: een ontmoetingsplek zijn voor creatieve geesten in Rotterdam en de stad inspireren tot vernieuwing en vooruitgang. De Urban Country Club is een club van vrije geesten die werken en wonen in Rotterdam. De clubleden/donateurs komen uit alle geledingen van de stad: vernieuwende projectontwikkelaars, politici, ontwerpers, architecten, artsen, noem maar op. Het bijzondere aan de Urban Country Club is dat niet alleen vakbroeders elkaar ontmoeten, maar dat er cross-overs zijn tussen de verschillende disciplines. Waardoor er echt nieuwe inzichten ontstaan. Elke 2/3 maanden komt de club bij elkaar. Op de agenda staat steeds een spraakmakend onderwerp, waarover clubleden en genodigden met elkaar discussiëren op het scherpst van de snede. De clubavonden hebben steeds een andere vorm en dynamiek en leiden tot nieuwe inzichten en onverwachte contacten.

22 november @wijkpaleis

Toekomsttalk van Mooi, mooier Middelland.

Kom naar de eerste toekomsttalk van Mooi, Mooier, Middelland. Dit keer bespreken we het thema: publiek vastgoed. Opzet van de show is een brainstorm met Piet Vollaard en vele anderen over de vraag: Hoe gaan we in de toekomst in onze buurt met huizen en gebouwen om? En welke eerste stappen zijn nodig om ons doel te bereiken? 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het Wijkpaleis, 1e Middellandstraat 103 onder leiding van moderator Nico Haasbroek, oftewel de Middellandman.


21 november @binnenlandsbestuur

Smart Cities: staat ook eens met een bottom-up Park Hackaton

In Rotterdam heeft een aantal mensen de ‘Right to Challenge’ aangepakt om drie parken in zelfbeheer te nemen. Het gaat om het Essenburgpark, het Dakpark en het Park 1943. Bij het ondernemen van burgerinitiatieven komen uiteraard ook uitdagingen met de gemeente kijken, waarbij open data zouden kunnen helpen om deze uitdagingen aan te gaan. Op 4 en 5 november deed Nynke Schaaf van ConComCow mee aan een Park Hackaton, waarin de gemeente, studenten en initiatiefnemers van de parken de uitdagingen specificeerden, de data vragen articuleerden en met eerste ideeën voor oplossingen kwamen. Lees hier de column voor Binnenlands Bestuur


18 november @humanitieslab

Start stagiair bij ConComCow

Vandaag is er Angel Suwanrod, student Human Technology van het Techniek College Rotterdam met zijn stage gestart bij ConComCow. Als erkend leerwerkbedrijf voor de opleiding Human Technology zullen we de komende 20 weken met Angel werken aan een aantal projecten binnen Humanitieslab en het Techniek College Rotterdam, als mede de nieuwe locatie van ConComCow. Angel zal met ons mee werken aan de volgende projecten: CIC punt, De Volmaakte Mens, Crownstone, Flexpackerz, Energie opwekken op de fiets, Netwerkscan files, meet ups Tegenlicht010, en de huisstijl ConComCow.


14 november @BinnenlandsBestuur

Column: Binnenlands Bestuur

In Rotterdam maken we nu weer een referendum mee. Dit keer gaat het over de woonvisie, waarin Rotterdammers wordt gevraagd om voor of tegen sloop van sociale woningbouw te stemmen. Kort komt het erop neer dat wanneer je tegen de woonvisie bent, je voor verpaupering van wijken kiest. Ik denk dat ik waarschijnlijk ook thuis ga blijven voor het woonreferendum, net als die niet-stemmers bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Nynke Schaaf van ConComCow schrijft voor Binnenlands Bestuur, lees hier.


13 november @NPO2

VPRO Tegenlicht: Digitale burgerdetectives

Waar het geloof in politici afneemt, stijgt het vertrouwen in de kracht van burgers. Wat te doen tegen regimes en legers die niet of nauwelijks informatie verschaffen over incidenten, bomaanslagen, martelingen of misstanden? De burgerdetective zoekt het zelf wel uit. Met beschikbare gereedschappen en data in het digitale domein, zijn burgers prima zelf in staat om reconstructies te maken en zo ‘de waarheid’ te achterhalen. Het zijn de nieuwe ogen van de democratie. Organisaties van burgerdetectives, internetspeurders en bloggende specialisten. Ze verzamelen elke dag nieuwe relevante informatie uit alles wat rondgaat op het wereldwijde web en sociale media. Gegevens over geo-locaties, gewelddadigheden, betrokken personen, vernielingen, luchtaanvallen, martelingen, vaarroutes, wapentuig, geraakte doelen en aantallen omgekomen slachtoffers.


11 november @rotterdamseschouwburg

SMC 2016 | Social Resilience – Field Lab New York City

Op vrijdag 11 november organiseert AIR voor de derde keer het Stadmakerscongres in Rotterdam. Hiermee transformeert de Rotterdamse Schouwburg in de bruisende werkplaats voor het stadmaken. In mei van dit jaar heeft de Veldacademie in New York veldonderzoek gedaan naar projecten en initiatieven die de sociale veerkracht van steden kunnen versterken. Nynke Schaaf van ConComCow doet samen met Koen Westhoff van REBEL de moderatie/sidekick van het Local Leaders, soft kills vs. hard skills debat tijdens het Social resilience field lab New York City.


9 november @Bouwkeet

Bezoek aan Bouwkeet

Wij waren op bezoek bij Bouwkeet en kregen een rondleiding om te kijken hoe we met hulp van Human Technology een laag kunnen bouwen op de makers beweging in Bospolder Tussendijken. De makerspace van Bospolder-Tussendijken is een openbare werkplaats voor iedereen uit de buurt, maar vooral voor jongeren van 10 tot 15 jaar. Er zijn verschillende ruimtes met verschillende machines. Hypermoderne 3D-printers en digitaal gestuurde lasersnijders, maar ook ambachtelijke, traditionele apparaten om hout en metaal te bewerken. Aan het werk zijn een klein technisch team, een groepje vrijwilligers, maar vooral heel veel buurtbewoners van 10 tot 110. Als buurtbewoner kan je deelnemen aan wekelijkse programma’s als ‘verdien een fiets’, samen klussen aan een sloophouten terrastafel of je eigen kleding ontwerpen.


4 en 5 november @Looijershof 1

Park Hackaton / Open 4 Citizens

Op 4 en 5 november 2016 vindt de Park Hackathon plaats in Rotterdam. Tijdens dit evenement willen we de uitdagingen die ontstaan tussen de Gemeente Rotterdam en burgers bij het in zelfbeheer nemen van parken specificeren. Het doel is om vervolgens de data vragen die hierbij ontstaan te articuleren en met eerste ideeën voor oplossingen te komen. De teams zullen bestaan uit pioniers van de Gemeente Rotterdam, initiatiefnemers van de parken en studenten van de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Informatica van de TU Delft. Samen zullen zij proberen de problemen duidelijk in kaart te brengen en tot oplossingen te komen.


3 november @BinnenlandsBestuur

Column Binnenlands Bestuur

Onlangs was Nynke Schaaf van ConComCow vanuit de Citydeal Klimaatadaptatie in Rotterdam aanwezig om input te geven op de Nationale Klimaat Adaptatie wet die binnenkort naar de Tweede Kamer gaat. Minister-president Rutte en burgemeester Aboutaleb spraken over de spirit van samenwerking. Als voorbeeld daarvan o.a. de 80 miljoen euro die het Havenbedrijf Rotterdam (waar de gemeente de belangrijkste aandeelhouder van is) jaarlijks afdraagt aan het rijk. Wij stellen voor om dit eens radicaal anders te gaan doen: de 80 miljoen euro die het Havenbedrijf Rotterdam jaarlijks afdraagt aan het rijk, eens een paar jaar over te maken aan Rotterdam. Want in een tijd waarin zich ontelbaar veel nieuwe mogelijkheden en kansen voordoen, wordt de wereld al mooier gemaakt met hulp van de integrale toepassing van niet alleen communities, maar ook door big data, slimme algoritmes en nieuwe technologieën, buiten gevestigde kaders om. De afgelopen decennia is veel macht verschoven van landen naar steden, naar bedrijven en netwerken. Lees hier de column


3 november @Poortgebouw

VPRO Tegenlicht 010: Wij zijn het volk

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending Wij Zijn het Volk zijn we te gast in het Poortgebouw. Ook jij kan je mening geven en we nodigen je daarom graag uit om deze meet-up in het Poortgebouw bij te wonen. Op 3 november zijn we te gast bij @Poortgebouw met ‘Wij zijn het volk’. #tegenlicht #010KRAAKT voorvertoning 19.00 aanvang discussie 20.00 Gasten: Hans van Wilgenburg, hoofdredacteur Stadslog die afgelopen zomer deze column schreef n.a.v het COA in Beverwaard te plaatsen en kunstenaar Bontota Witte. We laten haar afstudeerwerk zien en praten over haar werk en inspiratie.


2 november @VenturelabHumanities

Venturelab for Humanities

Geïnspireerd op ACE Venture Lab, de tech incubator op het Amsterdam Science Park, gaat vanaf oktober binnen de FGw de pilot Venture Lab Humanities draaien. Medewerkers, alumni en studenten van de Universiteit van Amsterdam die hun wetenschappelijke kennis en vaardigheden willen inzetten voor het oprichten van een eigen onderneming krijgen bij het Venture Lab de nodige ruggensteun aangeboden. Het Venture Lab Humanities wordt op 2 november geopend door rector Karen Maex. De opening biedt ook een podium voor een voorronde van de FGw voor de UvA Startup Challenge, de pitchwedstrijd voor het beste ondernemersidee. Deze wordt georganiseerd door ACE Venture Lab in samenwerking met Innovation Exchange Amsterdam (IXA). ConComCow is toegelaten tot het pioniersteam van het Venturelab van Humanities.


1 november @DoBots

DoBots lanceert nieuw product: Crownstone 

ConComCow was te gast bij CEO Anne van Rossum, van dobots. We spraken over een nieuw real life learning project: Crownstone, een samenwerking tussen studenten Human Technology en Elektrotechniek van het Techniek College Rotterdam waarin studenten een nieuw beroep kunnen leren, die van sociaal monteur van smart homes. We zien steeds meer producten die ons huis omtoveren tot een smart home. Ook de Crownstone is zo’n slim product van Nederlandse bodem. Het apparaatje is ontworpen door het Rotterdamse DoBots en zorgt ervoor dat je minder energie verspilt. De Crownstone is een soort stekker waarmee je bijvoorbeeld lichten aan of uit kan doen via je smartphone. Daarnaast kun je het energieverbruik van apparaten meten en apparaten identificeren op basis van het verbruikspatroon. Je hebt twee versie’s: de ingebouwde versie en de plug-in versie.


30 oktober @nationalgeographic

Before the Flood

Gisteren ging Before the Flood in premiere op National Geographic. Bekijk hier de klimaatdocumentaire van Leonardo Di Caprio, gratis en voor niets. Klimaatverandering docu die je MOET kijken 1,5 uur vol ongeloof. Immense schade aan natuur niet te bevatten. Investeer 1,5 uur in het bekijken van deze film en je weet wat je de rest van je leven moet doen.  


30 oktober @NPO

VPRO Tegenlicht: Italiaanse Lente

Terwijl Italië kreunt en de Europese Unie worstelt met de verdeling van vluchtelingen, verleent burgemeester Orlando tijdens een feestelijke ceremonie burgerschap aan economische migranten in Sicilië. Hij ziet een toekomst waarin de economie groeit door een onbelemmerde circulatie van kapitaal, informatie, mensen, goederen en diensten. In zijn ‘Charter van Palermo’ stelt Orlando dat migranten recht hebben op woonruimte, werk en gezondheidszorg, ongeacht hun verblijfsstatus. Hij keert zich daarmee tegen het landelijke beleid van de ‘tirannie van de verblijfsvergunning’ en zet de macht van zijn stad in om migranten te beschermen.

27 oktober @klimaattop

Nationale Klimaat Adaptatie

Zijn we voorbereid op klimaatverandering? Kan onze maatschappij de gevolgen aan? Waar moeten welke maatregelen worden genomen? Wat moet nu gebeuren? Wie is verantwoordelijk? In de Nationale Adaptatie Strategie (NAS) die nog dit jaar naar de Tweede Kamer gaat, wordt de ambitie beschreven die nodig is om Nederland klimaatbestendig te maken. Vanuit de Citydeal Klimaatadaptatie staat Nynke Schaaf van ConComCow in de break out sessie: Aanpassen vraagt ambitie.


13 oktober @rotheater

Cultuurbarbaren

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Nieuwe Cultuurbarbaren’ zullen we als Tegenlicht Meet Up Rotterdam op een gepaste locatie ingesprek gaan met enkele gasten over hoe de kunst meer en meer een product lijkt te worden. Waar bezoekers aantallen van een museum belangrijker schijnen te zijn, dan de kunst zelf en de kunst ook steeds meer veranderd in design is er dan nog ruimte voor vrije expressie van de kunstenaar? En voor wie is dan die kunst nog? Is dat iets voor de elite of eerder het volk als het om sterrestatus gaat en massacultuur. Met Nancy Hoffmann gaan we het hebben over deze kapitalisering van de kunst. Als kunsthistoricus, filosofe en maker van de documentaire “Linkse hobbies”, kan zij haarscherp aangeven wat dit met de kunst doet.  Melle Daamen neemt ook plaats op de bank. 1 september werd hij de algemeen directeur van het nieuwe Theater Rotterdam. Hij komt uit de Amsterdamse kunstwereld, directeur van de Stadschouwburg vanaf 2001. Alexander Oey, de regisseur van deze Tegenlicht uitzending van de VPRO en het mediafonds schuift ook op de bank aan. Ook jij kan je mening geven en we nodigen je daarom graag uit om deze meet-up in het Ro Theater bij te wonen. Om 19.00 uur kun je nogmaals de aflevering bekijken, om 20.00 uur starten we met de meet up. Wij zien je graag, tot dan! Aanmelden via tegenlicht010

28 september @pakhuisdezwijger

Humane Technology

Lectures and dialogue on a digital society in which humans matter, with Johan van Leeuwaarden and Koert van Mensvoort. Over the last decennia technological innovation has entered an ever increasing pace of development. Enhancement and disruption go hand in hand and urge us to equip ourselves for living in a digital society. We need different skills and new policies, for example to address the challenges for a healthy labour market. Sign of time, invites professor of Stochastic Networks Johan van Leeuwaarden and artist and philosopher Koert van Mensvoort to share their research and work on this matter and engage in a dialogue with the audience to jointly investigate the future of humanity in a digital age.


25 september @npo

What Makes You Click

Welke vernuftige slimmigheden en andere digitale wetmatigheden maken dat wij onze digitale winkelwagen zo vol mogelijk gooien? Het faillissement van warenhuizen en schoenenreuzen illustreert het: ons koopgedrag verschuift in hoog tempo van offline naar online. Maar welke vernuftige slimmigheden en andere digitale wetmatigheden maken dat wij onze digitale winkelwagen zo vol mogelijk gooien? Of zo lang mogelijk op een website verblijven? Of op een bepaalde kandidaat stemmen? Kijk nu VPRO Tegenlicht.


21 september @vsnu

The Digital Society

As a corollary of the National Science Agenda, Dutch universities want to invest in cutting-edge research together with other knowledge institutions, the business sector and the government. In ten years’ time, this will make the Netherlands a global pioneer in human-centered information technology. In the years ahead, Dutch universities will work together towards this common goal. They will further combine the existing wealth of research in this field and focus it on a clear, common profile.


18 september @VPROTegenlicht

Slapend Rijk

Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad? Het motto van Airbnb: Deel je huis, maak nieuwe vrienden en word slapend rijk. Wie het kan betalen koopt een appartement, huurt een schoonmaker in en verhuurt het hele jaar door aan toeristen. Geen bank of aandeel geeft een beter rendement. Wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven? Een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb, met blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.


13 september @CIC

Erkend Leerbedrijf

ConComCow is nu een officieel erkend leerbedrijf voor de opleiding Human Technology van het Techniek College Rotterdam. Hiermee is het mogelijk om leerwerkplekken te creëren voor stages en projecten.


8 september @techniekcollegerotterdam

Compact City Qualities in Rotterdam

This international survey (in Rotterdam, Gothenburg and Barcelona) will support the research project “Compact cities? – Exploring qualities, drivers and strategies for promoting mixed-use urban development”. The purpose is to understand how inhabitants in the Southern and Western parts of Rotterdam feel about their neighborhood, and also how they feel about the Wilhelminapier. It will: 1) Develop a system of metrics for urban qualities linked to urban compactness and informal settlements; 2) Develop an integrated understanding of urban development drivers in contexts of informality and urban compactness; and 3) Develop recommendations for inclusive strategies and strategy-making processes supporting beneficial urban development patterns in informal settlements. In Rotterdam, Chalmers University of Sweden is collaborating with students and teachers at Techniek College Rotterdam and with ConComCow and the Patchingzone.


6 september @CIC

Coworking space in CIC – Rotterdam

Voor het Techniek College Rotterdam opleiding Human Technology zijn we tot aan het eind van 2016 werkzaam in beta coworking space in het Cambridge Innovation Centre. Hier werken we aan een uniek samenwerkingsverband tussen MBO studenten en de start ups die gevestigd zijn in het Cambridge Innovation Centre. We zullen hiermee werken aan de transitie naar de nieuwe economie en actief participeren in het ecosysteem van talent, geld en ideeën. Hierdoor ontwikkelen de HT studenten nieuwe skills en doen ze actief mee aan de randprogrammering. Ondertekening van de samenwerking staat gepland voor het einde van 2016.


1 september @HaagseLobby

Strategie groep City deal Klimaat Adaptatie

Gisteren is in Den Haag de citydeal Klimaatadaptatie, samen werken aan toekomstbestendige steden, ondertekend. De leden van de strategie groep hebben een actieve rol als verbinder met het eigen netwerk zoals branches, wetgevers en landelijke stuurgroepen. Projecten, pilots en initiatieven uit het kernteam worden via de strategiegroep verbonden aan de actuele agenda’s van verandering. Dat kan over governance & financiering, wetgeving of publiek – private samenwerking. De komende 4 jaar is Nynke Schaaf van ConComCow vast lid van de strategiegroep Klimaatadaptatie


17 augustus @Mooi,Mooier,Middelland

Ontbijt Toekomstvisie Mooi, Mooier, Middelland

Bewoners, ondernemers en gemeente werken samen aan een programma voor 2016, 2017 en 2018 voor Middelland. Samen willen zij de wijk sociaal sterker, veiliger en natuurlijk mooier maken. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de plannen in de komende jaren. De werkgroep Toekomst houdt zich bezig met wat daarna met Middelland kan gebeuren. Sturende metaforen hierbij zijn duurzaamheid en buurt democratie. Volg Mooi, Mooier, Middelland op FB om op de hoogte te blijven. ConComCow regelde de crossaintjes en de jam en nam deel aan het gesprek.


16 augustus @TUdelft

Klimaat neutraal voedsel en lokale globaliteit

ConComCow werkt vanuit #rotterdamkantelt aan een nieuw project met de TU Delft over voedsel in de stad. Met student Master Strategie Design Eva van Genuchten op bezoek bij OP HET DAK en Uit je eigen stad C.S. om de verschillende initiatieven in Rotterdam te inventariseren en een opzet/planning voor de komende 14 weken te maken met als doel een tool te ontwikkelen en een gezamenlijk artikel te schrijven. ‪Enkele bronnen waar we ons onderzoek op baseren: Blue Economy van Gunter Pauli met als doel duurzame productiemethoden te ontwikkelen zonder afval.


10 augustus @cityplan Klimaatadaptatie

Cityplan Klimaatadaptatie

We veranderen het klimaat, tasten de biodiversiteit aan, vervuilen de oceanen. Natuurlijk hebben we windmolens en zonnepanelen nodig en dienen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen maar met minder dan een totale omwenteling van ons denken kunnen we niet het hoofd bieden aan de problemen van het Antropogeen: het tijdperk waarin de mens de bepalende factor is op aarde. ConComCow maakt een overzicht op micro niveau van wat er op dit moment allemaal gebeurt aan klimaat adaptatie door lokale initiatieven, start ups en sociale enterprises in de Metropoolregio.


15 juli @Techniek College Rotterdam

Techniek College Rotterdam

In het nieuwe schooljaar 2016/2017 gaat ConComCow ook aan de slag met Real Life Learning Projects voor Human Technology van het Techniek College Rotterdam. In de nieuwe samenwerkingsschool worden de techniekopleidingen gebundeld en als één herkenbare techniekschool gepositioneerd. De nieuwe mbo-school bestaat uit de volgende opleidingen: mobiliteit; energie, maintenance, laboratorium- en procestechnologie; bouw, installatie en civiele techniek; maakindustrie en systeemautomatisering; informatie- en communicatietechnologie.


13 juli @Binnenlands Bestuur

Columns voor Binnenlands Bestuur

ConComCow gaat maandelijks aan de slag voor Binnenlands Bestuur met een frisse blik op de publieke zaak. Binnenlands Bestuur richt zich met nieuws, achtergronden, opinie en vacatures op de hoger opgeleide ambtenaar en -bestuurder. Binnenlands Bestuur bestaat uit een tweewekelijks tijdschrift en een website, en een scala aan online activiteiten als digitale (thema-)nieuwsbrieven, een mobiele website en verschillende apps.


11 juli @mijnomgevingsvisie

Omgevingsvisie tussen Economie en Maatschappij

ConComCow is gevraagd door Architectuur Lokaal een omgevingsvisie te maken. We schreven een column over Rotterzwam en het Verhalenhuis Belvédère die ons het evenwicht tonen tussen economie en maatschappij, hier is duurzaamheid aanjager van de nieuwe economie. Zij laten ons zien dat het duurzaam omgaan met ecologische, sociale en financiële onderdelen van de nieuwe economie nieuwe mogelijkheden schept om geld te verdienen. Ging het voorheen om infrastructuur, mobiliteit en milieu tegenwoordig zal het bij ruimtelijke projecten steeds meer gaan over zaken als klimaat, energie, gezondheid, beleving en identiteit. Lees hier verder.


29 juni @IABR

The Hackable City

“The Hackable City” doet onderzoek naar de rol van nieuwe media technologieën en de potentie van nieuwe modellen van collaboratief stadmaken in een netwerkmaatschappij. In het kader van dit onderzoek gaan studenten Human Technology van het Techniek College Rotterdam een spel mee helpen ontwikkelen over het thema water en circulariteit. Als een soort visuele brainstorm onderzoekt het mogelijke scenario’s rondom het thema water, welke rol lokale stakeholders daarin kunnen spelen en wat voor oplossingen en samenwerkingen daarvoor nodig zijn. Meer info: The Hackable City


24 juni @schouwburgplein

Rotterdam viert de stad!

Het Real Life Learning Project BABY! wordt aankomende vrijdag 24 juni om 21:30 geprojecteerd op het baby standbeeld op het Schouwburgplein in Rotterdam. Er is de afgelopen 10 weken vanuit het Techniek College Rotterdam hard gewerkt aan de projecties in samenwerking met The Patchingzone en we zijn heel blij met het resultaat. Samen met tientallen studenten van Zadkine Human Technology werden toekomstbeelden geleverd rond de ‘De Nieuwe Rotterdammer’.


23 juni 2016 @odeontheater

Offline als luxe

Tot in de slaapkamer zijn we verbonden met het internet. De ambitie van Google en Facebook is om straks de hele wereld te verbinden. Maar willen we wel altijd en overal online zijn? Er is een tegenbeweging mogelijk. Kunnen we ons een nieuwe offline samenleving voorstellen, waar het niet-verbonden zijn een voorrecht is? Wat worden de nieuwe waarden in het digitale tijdperk? www.facebook.com/tegenlicht010


17 juni 2016 @BinnenlandsBestuur

Interview met Nynke Schaaf, oprichter van sociale onderneming ConComCow, Connecting Communities in Coworking in Binnenlands Bestuur: ” Met alle slimheid en innovatie die ons nu ter beschikking staat, zorgen voor een duurzamer morgen. Ook als dat betekent dat we vandaag dingen radicaal anders moeten doen.”

Het hele interview lees je hier: http://www.binnenlandsbestuur.nl/…/ambtenaar-laat-je-zien-e…


16 juni 2016 @antropia

Congres Omgevingswet, The Next Level

Hoe kan de Omgevingswet bijdragen aan de “kanteling” naar een samenleving waarin participatie en duurzaamheid centraal staan? Lezing van ConComCow hier terug te vinden


2 juni 2016 @buurtatelier

Mooi, mooier Middelland: Check and Balances

Na twee effectieve bijeenkomsten over ‘de spel en de knikkers’ hebben Middellanders samen de inkoopregels gevormd. Nu staat hen een nieuw vraagstuk te wachten, namelijk: hoe maken zij samen keuzes over het begrotingsproces van 2017. Want hoe gaan zij het geld nu verdelen over de verschillende werkgroepen? Wat vindt de wijk belangrijk? Hoe nemen zij de stem van bewoners mee en hoe wegen ze verschillende belangen tegen elkaar af? En wat doe je met overgebleven geld, waar gaat dat dan naar toe?


2 juni 2016 @verhalenhuisbelvedere

GovJam Rotterdam

De GovJam is een jaarlijks wereldwijd evenement waar overheid, ontwerpers en studenten van hogescholen en universiteiten samenwerken om publieke dienstverlening te verbeteren en te vernieuwen. In Rotterdam wordt dit jaar voor de derde keer de GovJam georganiseerd op 31 mei, 1 en 2 juni a.s. De GovJam is op verschillende manieren de moeite waard. Ambtenaren krijgen de kans om hun eigen casus mee te nemen en daar met een gedreven team drie dagen aan te werken. Studenten en ontwerpers leren hoe het
is om aan complexe vraagstukken in het publieke domein te werken. Alle deelnemers maken kennis met
nieuwe mensen en delen creativiteit, kennis en ervaring.


27 mei 2016 @maastheater Rotterdam

Rotterdam Kantelt

We zitten midden in grote sociaal maatschappelijke uitdagingen en veranderingen. Wij zien steeds meer mensen om ons heen die het ‘anders doen’. Door in gemeenschappelijkheid deze stuwende krachten te steunen, te bundelen en te ontwikkelen komen we naar die verandering van Tijdperk. Met de daadkrachtige energie van 300 Rotterdammers die vanuit hun eigen rol, fascinaties en (des)kundigheid bijdragen aan de transitie naar een radicaal betere wereld. Samen zetten we concreet een volgende stap. Als persoon, in je werk, je organisatie, de wijk en jouw stad. Je maakt kennis met de initiatieven en bewegingen die er in Rotterdam gaande zijn op het gebied van energie, bouw, financiën, onderwijs, zorg en kunst&cultuur. Schuif aan, denk mee of leg je eigen plannen voor! Meer op Rotterdam-Kantelt.nl


26 mei 2016 @DeNieuweBanier

Het Rendement Van Geluk

Er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven, waarbij niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming vooropstaat. De nieuwe betekenis-economie draait sinds de crisis in 2008 op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. Hoe kan een bedrijf dat veroorzaken en wat is daarvan weer het rendement?
De vraag is wat er gebeurt als werken en samenleven op andere waarden worden gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel; als verbondenheid en gelijkheid worden versterkt en hebzucht, individualisme en respectloosheid de kop kunnen worden in gedrukt. Hoe kun je welzijn en geluk veroorzaken, en wat is daar dan weer het rendement van? Dat is precies wat ‘happiness economics’ wil aantonen. Met: Asha Lalai en Eric Boers.


26 May 2016 @Jaarbeurs Utrecht

The Campus Party / Education Hackaton 2016

Education Hackathon is a global platform for students, designers, developers, edtech startups, schools, education innovators & suppliers. We focus on building solutions for today’s education problems and bring up creative ideas and solutions in the form of prototypes with a multidisciplinary approach. We don’t bash the current problems in education, we see them as a starting point for building solutions bottom up with all stakeholders. The next edition we have the privilege to be hosted by Campus Party, a completely new learning environment where you are able to meet thousands of other innovators in every industry. The Education Hackaton will be also the kick off of the Real Life Project “Eduhack” in 2016-2017 for the department Human Technology at the Zadkine school location Rotterdam.


19 May 2016 @ZadkineJLS

Cambridge Innovation Centre Rotterdam

Het Cambridge Innovation Center (CIC) uit Boston begint een start-up hub voor innovatie bedrijven in Rotterdam, Nederland. Het is de eerste vestiging die CIC opent buiten de VS.  De komst van CIC geeft een enorme impuls voor het innovatie- ecosysteem voor start-ups en ondernemers in Rotterdam. CIC helpt succesvolle start-ups en multinationals te innoveren, door te groeien en de stap naar het buitenland te zetten. Marcus Fernhout, directeur van CIC Rotterdam is door ConComCow gevraagd een lezing te komen geven over het Rotterdamse ondernemersklimaat, innovatie curve en de start ups. Het is tegelijkertijd de kick off van het Real Life Project rond het thema: Startups, ecosystem en innovators van het nieuwe schooljaar 2016-2017 bij de opleiding Human Technology van Zadkine.


12 mei 2016 @Rotheater

Democratie volgens Varoufakis

Wat boezemt de gevestigde Europese politieke orde de meeste angst in? Niet terrorisme, migratie of de internationale concurrentiepositie, maar democratie. Wanneer de Europese machthebbers niet snel gaan luisteren naar de burgers van de 28 landen die samen de Europese Unie vormen, dan zal die binnen de kortste keren uiteenvallen. Dit zijn de woorden van de Griekse econoom en voormalig minister van financiën Yanis Varoufakis. Varoufakis is daarom een politieke beweging gestart waar grassroots organisaties van Berlijn tot Madrid en van Dublin tot Zagreb zich in rap tempo bij aansluiten. Met: Marieke Hillen, Norbert Pols en Sjoerd Hania.


21 April 2016 @SuGuClub M4H

The Breakthrough of Renewable Energy

Meet up Backlight Rotterdam: The Cold War and the War on Terror were about ideology and globalization. The 21st century will be dominated by the struggle for energy: It will be every man for himself and it’s going to get dirty. What if we could live in a clean world? A world in which energy would be 100% renewable, water no longer polluted, transportation truly green and production methods clean and regenerative? There will be such a world. In this meet up VPRO Backlight Rotterdam explores the unprecedented possibilities of a new industrial revolution. The sun could easily provide the planet with sufficient energy, if only we are willing to change and to invest in harvesting that solar energy…Forget the axis of evil, its the axis of oil.


19 April 2016 @citylab010

Do It Ourselves: Pedal Power with City Bikes

Save the date: This summer ConComCow is inviting Rotterdammers and visitors who are looking to burn off some calories to stop by one of their pedal power stations at Centraal Station. If you’re in the area, don’t forget to stop by and be a part of this exciting experiment!

This experiment is part of an business case towards an ingenious transit system that encourages the use of sustainable transportation by crediting people for renting and riding bicycles. This City Bike System can be used to generate pedal powered energy for Rotterdam. The technology to harness kinetic energy produced by biking already exists, and if implemented on City Bike stations, could generate power for charging cell phones and emergency equipment during blackouts. Would it be feasible to turn City Bikes into human-powered generators and to find out how much would it cost? Read more on Citylab010


14 April 2016 @Rotheater

Cyberjihad

Meet up Backlight Rotterdam: Welke on- én offline gevolgen heeft het gebruik van propaganda op de digitale oorlogsvoering tussen jihadisten en het Westen; en op welke manieren kunnen we het beste met deze nieuwe vorm van oorlog voeren omgaan? Jihadisten vechten een oorlog uit op social media. De propaganda die zij verspreiden wordt alsmaar professioneler. Welke virtuele wapens zet IS in om jongeren in het Westen te radicaliseren? Waarom vallen jongeren in Europa voor de ‘middeleeuwse realityshow’ van IS? Samenwerking met toneelstuk Bommenneef van het Ro.


10 March 2016 @Venture Cafe, Cambridge Innovation Centre Rotterdam

The Smart University

Meet up Backlight Rotterdam: Het broeit op de universiteiten. Dat werd duidelijk toen afgelopen jaar studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam het Maagdenhuis bezetten en protesteerden tegen het sterk toenemende rendementsdenken. Maar er werd weinig gesproken over hoe onderwijs en onderzoek er in de toekomst uit zou moeten zien. Na een veelbesproken uitzending over de toekomst van ons basis- en voortgezet onderwijs, verdiept VPRO Tegenlicht zich nu in de ontwikkelingen binnen het hoger onderwijs. Hoe zou een toekomstbestendige universiteit er idealiter uit moeten zien?


18 Februar 2016 @Venture Cafe, Cambridge Innovation Centre Rotterdam

Meet up Backlight Rotterdam:

Tinder Love

Tinder, OkCupid, chatbots of de nieuwste virtual-reality porno kunnen onze droompartner dichterbij halen dan ooit en zo onze diepste verlangens digitaal omtoveren in vaak instant bevrediging. Verandert het beeld van de romantische liefde dat we kennen uit Hollywood door de ontelbare nieuwe manieren om onze verlangens te bevredigen? Talloze apps worden speciaal ontworpen om onze behoefte aan seks en intimiteit te bevredigen. Hoe beïnvloedt technologie onze relaties en intimiteiten?


18 November 2015 @denieuwebanier ZoHo

The Smart State

Meet up Backlight Rotterdam: We think new technology is developed by hip companies like Google and Apple. But is this true? We have gotten used to seeing new technology as something devised by smart, trendy techies at companies like Apple or Google. Italian American economist Mariana Mazzucato delved into the origin of new technology, and found out that governments have more influence than we think. What would the iPhone be worth without the internet, GPS and touchscreen technology? All these components didn’t originate from Apple, but from research institutes, universities and government-funded companies. VPRO Backlight explores where new technologies, from medicines to gizmos, come from, who finances their development and who profits from them.


8 Oktober 2015 @denieuwebanier ZoHo

TTIP: Might is Right

Meet up Backlight Rotterdam: The proposed free trade agreement between the US and Europe (TTIP) causes concern about the European right to self-determination. The most controversial part of TTIP is ISDS: investor-state dispute settlement. ISDS will make it possible for companies to sue governments that damage their investments. But is this arbitrage system where a few investment lawyers decide over billions of taxpayers money a protection of our business interests, or a threat to our democracy?


17 September 2015 @denieuwebanier ZoHo

Greece for sale

Meet up Backlight Rotterdam: Now that a Grexit seems to have been averted, and the strictest cutbacks ever have been announced, Greece is entering a new chapter. The welfare state is dismantled even further and all state property is weighed and sold. What dangers are lurking, and how will the Greek sellout change the country? Over six months after taking office, the new Greek political leaders reluctantly have to admit that they have lost the battle with the European creditors. Other ideas become more important. But what are those other ideas? Can the Greek take matters into their own hands, or will they accept more help from abroad? On this crossroads of developments, Backlight elucidates three painful options for Greece.


21 Mei 2015 @denieuwebanier ZoHo

The Human Robot

Meet up Backlight Rotterdam: When asked the question how they think of robots western people are rather reluctant, even a little scared. In Japan it’s completely the opposite, the Japanese love robots. In Japan, all objects – robots as well – have a ‘soul’. This means that in Japan intelligent robots will be accepted much easier than in the West. In this VPRO Backlight story director Rob van Hattum investigates the frameworks that determine the boundaries of how we see smart and social robots. How scared do we actually have to be for smart and social robots?


9 April 2015 @denieuwebanier ZoHo

E-stonia – A startup country

Meet up Backlight Rotterdam: In the very north-east of Europe, on the border of Russia, lies the small country of Estonia. Per capita, Estonia has the most start-ups; internet access is considered a human right and all Estonians have free wifi. Whatever is new in the field of digital society has been tried out and used here first. The first e-residents have given their fingerprints for a virtual residence permit. The eyes of cosmopolitans, entrepreneurs and Silicon Valley venture capitalists are on it.


12 Maart 2015 @denieuwebanier ZoHo

The Tax Free Tour / Wall Street Code / Bank Secrets

Meet up Backlight Rotterdam: “Where do multinationals pay taxes and how much?” Gaining insight from international tax experts, Backlight director Marije Meerman (‘Quants’ & ‘Money & Speed’), takes a look at tax havens, the people who live there and the routes along which tax is avoided globally. From the makers of the much-praised Quants: the Alchemists of Wall Street and Money & Speed: Inside the Black Box. Now the long-awaited final episode of a trilogy in search of the winners and losers of the tech revolution on Wall Street. Could mankind lose control of this increasingly complex system?


19 Februari 2015 @denieuwebanier ZoHo

The new wisdom of Ricardo Semler

We are smarter than ever, but have we also grown wiser? According to Ricardo Semler, the Brazilian top entrepreneur and philosopher who became immensely rich by making his employees happy, our economy has gone completely off the rails and capitalism has failed to create equality anywhere, ever.


4 December 2014 @denieuwebanier ZoHo

Money for free

Meet up Backlight Rotterdam: Around the globe, experiments are conducted with alternatives for the existing social security system that has become stuck. People no longer believe in centrally organised long-term planning: change can only be brought about by bottom-up small-scale social experiments. Advocates of redistributing our prosperity and disconnecting work and income are fighting for this. In many places and using many different methods they are experimenting with handing out free money.